Jeg har fra idéen kom til meg, vært nokså bestemt på at boken ikke skal være en tung fagbok ei heller en lærebok. Jeg skal faktisk hverken knekke eller skrive Den store mobbekoden – og dette er ikke en bok for akademia. Det er viktig for meg ikke å ha noen forventninger liggende på meg om dette – og foreløpig er Humana forlag og jeg, helt enige om at denne tilnærmingen er den rette.
Det jeg derimot ønsker, er å gi folk en stemme som bidrar til at vi tenker oss om og ikke minst bidrar til alternativer å handle ut i fra. Jeg ønsker at boken skal være:Dette er det jeg ser, dette er det folk forteller og dette er mulige løsninger. Den store mobbeboka for voksne skal bli en dokumentar i bokform.
Planen er å bruke dette konseptet til fulle og i den grad jeg skal skrive og ikke lage denne boken, så blir min stemme en kommentarstemme gjennom boken – som om det var en filmdokumentar. Med tanke på at jeg verken er, eller ønsker å fremstå som en ekspert eller bedreviter på mobbing, så tror jeg det vil tjene både boken og mobbing som tema. Jeg vil stå fri som forteller og være den som binder tekster sammen – en som undrer seg, stiller spørsmål og snakker med folk. Det vil samtidig gi meg stort rom til å være subjektiv og vise at jeg har en agenda og politikk jeg vil føre.
Mobbing har kommet for å bli og forskning har gitt oss mye kunnskap om fenomenet. Men fortsatt kan man etter min mening gjøre mye mer i forhold til forståelsen av problemet og hvordan man forholder seg til det. Det aller viktigste er aksept for det folk opplever og kunnskap om konsekvenser og hva man faktisk kan gjøre med mobbing (Virrvarrs to poster om temaet, er glimrende eksempler).
Forskning er viktig, men jeg er opptatt av at den sjelden representerer alle stemmene i en og samme kontekst. Jeg vil ha tilbake individfokuset, nettopp fordi det er så mange eksempler på at dagens tiltak, som er basert på metoder utviklet på grunnlag av forskning, veldig ofte ikke oppleves å ha ønsket effekt av dem som er berørte.
Derfor skal boken også inneholde stemmen til mobberen, de som ikke grep ikke, faren, bestemoren osv. For å få den nødvendige innsikten som jeg håper kan være med å bidra til varig endring, må alle stemmene frem. Dét er bokens misjon.
Dette blir en spesiell bok på flere måter. Jeg bruker nettet til å lage den. Noe som medfører dønn ærlig og instant respons – hele tiden. De færreste legger en finger i mellom når de svarer og kommenterer på nett. Dette mener jeg også er noe av prosjektets styrke – jeg må konstant ta stilling til andres respons på det jeg foretar meg, i stedet for å vente til boken kommer i butikken. Det virker som forlaget er villig til å gi meg fritt spillerom og at de samtidig forstår hvor unikt dette konseptet er. De følger tett med på hva som skjer i bloggsfæren og jeg er nær dialog med dem.
Selv om dette ikke skal være en fag- eller lærebok i vanlig forstand, så har jeg fra jeg kom på idéen, ment at det vil være en styrke for boken at både lærere, andre fagfolk og forskere på temaet barn og mobbing blir viet plass i boken. Flere har bidratt med navn til personer som bør kontaktes i den forbindelse, men jeg imøteser gjerne flere forslag.
Jeg har så langt mottatt nær 50 bidrag. I tillegg kommer det daglig oppmuntrende eposter fra mennesker som selv, av ulike årsaker klarer å bidra. Noen forteller at det å begynne og skrive om dette, aktivisererte sterke følelser som sinne, skam, redsel for å virke svak, kvalme, skjelvinger, søvnløshet og at de derfor ikke klarer det allikevel. Noen har derfor måttet be andre om å skrive deres eller sin egen historie, slik at de føler at de allikevel er med og bidrar. Til tross for ubehaget de opplever, takker de inderlig for initiativet og sier det er på tide at boken skrives.
Slike tilbakemeldinger gir meg motivasjon og kraft til å fortsette arbeidet med boken. Jeg gjemmer ordene og menneskene i hjertet mitt.
Stor takk til Undre, Ida Jackson (Virrvarr), Mannunderveis og Jakob Arvola for stadig gode innspill og samtaler når motet i blant er skjørt.
Bildet er malt av Tone Sem-Jacobsen
(Les den gripende historien om Kai-Arne i Magasinet lørdag 23.mai)
Jeg heier masse på deg!
Og jeg takker deg masse for alt engasjement og gode innspill 🙂
Du og historiene blir den unisone stemmen. Dette er et flott prosjekt! Kan tenke meg det blir masse forespørsler fra skoler etc om foredrag av deg. Spennende. Du er riktig kvinne til dette!
Tusen takk, Tone! Det varmer med slike tilbakemeldinger 🙂
Jeg er så rørt over hvor mange som engasjerer seg og bidrar på ulike måter!
Dette så ganske bra ut. Stå på!
Dette hørtes ut som et flott prosjekt. Jeg ble selv mobbet på barneskolen. Når jeg ser tilbake på det er det lett og si at det ikke var så ille som det andre har hatt det, men når en er oppe i situasjonen som barn så blir alt så mye sterkere.
Men det er først i dag som tredjeklassing i videregåene skole at jeg møter følgene av at jeg ble mobbet. Denne stadige mangelen av selvtillit bryter meg ned. Mottiltaket har vært å hige etter det perfekte. Gjøre det bra på skolen osv. Men det går ikke i lengden. I de to siste årene på videregående så har humøret gått opp og ned som en jojo. Jeg har jevnt over vært deprimert og har vært skremmende langt nede i perioder. Selvmordstanker har jeg også hatt, men jeg henter meg alltid opp etter en slik periode.
Mobbingen har ført til at jeg har lav selvtillit og hele tiden evaluerer hvert feilsteg jeg gjør. Værst er frykten for å gjøre feil, frykten for å ikke bli akseptert eller frykten for å ikke å akseptere seg selv.
Jeg trodde eller nektet lenge for at mobbingen hadde hatt noen innvirkning på meg. Faktum er at det ligger der og forsterker alt det vonde når jeg er under press.
En slik bok tror jeg hadde hjulpet mange, men hadde jeg bare kunnet gi mobberne skikkelig bank så tror jeg faktisk at jeg ikke hadde vært den jeg er i dag.
Mobbere: Det tar lang tid for et mobbeoffer å hente seg opp igjen, husk det.
[…] samme person, noen dager etter at blogginnlegget Styggedumma, det er meg, ble publisert: – Takk for at du gjør dette. Jeg kjente det utover uka at jeg kunne puste litt […]
❤ Du er best.
Tusen takk, Virrvarr – du varmer!
Engasjementet ditt betyr mye for meg og mange andre
❤ right back!
[…] bidrar til at jeg føler meg godt ivaretatt. Dette er min første bok og jeg ønsker selvsagt at Mobbeboka blir den beste boken skrevet om temaet […]
[…] jeg møter noen av dere som leser dette, der. Dersom noen ønsker å snakke med meg angående bokprosjektet og/eller Erfaringsbloggen, så se etter en høy og mørk […]
[…] Miljøterapeut, blogger og forfatter av Den store mobbeboka for voksne […]
[…] Jeg er i full gang med å redigere og skrive kommentarer til mange av de innsendte bidragene til Mobbeboka. Ikke bare er det mye å lese i antall sider, men det er også mange intense og vonde historier. […]
[…] under – er brukt i dagens reportasje i Drammens Tidende (papir og på nett) om mobbing og bokprosjektet Den store mobbeboka for voksne. Den massive responsen på innlegget – som først ble postet i A Curly life – førte til at […]